Omgaan met geld

Schulden zijn zo gemaakt. Denk maar aan spullen die u op afbetaling kunt kopen, een te veel ontvangen toeslag van de Belastingdienst die u aan het einde van het jaar moet terugbetalen. Een kapotte wasmachine die u plotseling moet vervangen. Of een inkomen dat wegvalt. Voor u het weet gaat u het ene gat met het andere dichten.

Om schulden te voorkomen is het belangrijk om te weten hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel u uitgeeft. Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven. Zo’n overzicht maakt ook duidelijk waarop u kunt bezuinigen. Want niet alle uitgaven zijn noodzakelijk en sommige dingen kunnen goedkoper. Op de website van het Nibud vindt u veel budget en bespaartips. Bijvoorbeeld hoe u zelf in 4 stappen grip op uw geld kunt krijgen. Op de website Zelfjeschuldenregelen ziet u hoe u een begroting kunt maken en hoe u zelf kunt proberen om een oplossing voor uw schuldproblemen te vinden.

Vindt u het moeilijk om zelf uw administratie op orde te krijgen? Merkt u dat u de rekeningen niet (op tijd) kunt betalen? Dan is het tijd om in actie te komen. Vraag dan hulp aan uw familie, buren of andere mensen in uw omgeving die u hierbij kunnen helpen. Kent u niemand die u kan helpen, dan kunt u wellicht een Schuldhulpmaatje inschakelen.

Bron: website gemeente Maassluis