Tests / hulpmiddelen voor het omgaan met geld
1. Smart Kasboek Smart Kasboek is een online personal finance platform met als de basis het kasboek of huishoudboekje. Het is een omgeving voor mensen die op een gemakkelijke en snelle manier hun financiën, eventueel van verschillende banken, in één omgeving willen beheren. Het helpt mensen meer inzage te krijgen en controle te houden over hun financiële huishouding. Het is een eenvoudige manier om mensen meer financieel bewust te maken en te helpen de juiste keuzes te maken. Ga naar het Smart Kasboek
2. Checklist ‘Geld op orde’ Het is belangrijk dat je jouw geldzaken op orde hebt. Als de financiën geregeld zijn, dan geeft dat rust en ben je goed voorbereid op financiële tegenvallers. Juist nu in deze economische crisis is dit extra belangrijk. Deze checklist helpt je om je geldzaken op een rij te zetten. (Bron: Wijzer in geldzaken)
3. Stappenplan verantwoord lenen Geld dat je leent moet je altijd terugbetalen. Met rente. Soms zijn er ook andere kosten die je moet betalen, een verplichte overlijdensrisicoverzekering, een boete bij eerdere afbetaling of een afsluitprovisie. Dus je betaalt meer terug dan je hebt geleend. Deze tips helpen je om een goede beslissing te nemen. (Bron: Wijzer in geldzaken)
4. Werkloosheidsberekenaar Wat betekent verlies van je baan voor je inkomen? Bereken hoeveel je netto per maand overhoudt als je werkloos wordt. De berekenaar houdt rekening met eventuele toeslagen en belastingvoordelen die je krijgt bij een lager inkomen. Ga naar de berekenaar. (Bron: Nibud)
5. Check: heb je recht op toeslagen, subsidies of regelingen? Er zijn regelingen, subsidies en toeslagen voor mensen die (tijdelijk) krap bij kas zitten. Bekijk waar je recht op hebt. (Bron:Nibud)
6. Check je hypotheekgesprek Wil je een hypotheek afsluiten of oversluiten en heb je hiervoor (een) gesprek(ken) met een hypotheekadviseur dan helpt deze checklist je controleren of het gesprek goed is verlopen. (Bron: AFM)
7. Rekenprogramma onderhoud en huurprijs huurwoning Is je huurprijs redelijk? Met dit rekenprogramma weet je het. Ook vind je een handig overzicht van wie verantwoordelijk is voor het onderhoud aan je huis. (Bron: Huurcommissie)
8. Checklist sparen Een stappenplan met punten waaraan je moet denken voordat je een spaarrekening afsluit. (Bron: Wijzer in geldzaken)
9. Persoonlijk budgetadvies Als je weet hoeveel geld je elke maand krijgt en waaraan je het uitgeeft, weet je wat je overhoudt. Zo voorkom je schulden. Een persoonlijk budgetadvies helpt. (Bron: Nibud)
10. Gids ‘greep op je geld’ Download de gratis gids ‘greep op je geld’ voor jonge gezinnen. Een wegwijzer met handige financiële tips. (Bron: Wijzer in geldzaken)
11. Zelf je schulden regelen Wat kunt u zelf doen om uw schuldenprobleem op te lossen? Dat vindt u op deze site. De site laat u uw inkomsten en uitgaven zien, en hoe u die kunt aanpassen. Hebt u inzicht in uw budget en blijkt u nog steeds niet rond te kunnen komen, dan kunt u zelf proberen een regeling te treffen met uw schuldeisers. Ten slotte vindt u veelgestelde vragen over alles wat met schulden te maken heeft. (Bron: Nibud)
12. Checklist werk en geld Met de checklist werk en geld in de hand kunt u controleren of u alles goed heeft geregeld. Weet u voldoende om weer aan het werk te gaan? En wat moet u allemaal weten als u meer uren wilt gaan werken? Een handige lijst met veel doorverwijsadressen voor iedereen die meer over geld en werk wil weten. (Bron: Werk + Geld)
13. Financiele kruispunten Naast de dagelijkse huishoudfinanciën worden de belangrijkste financiële beslissingen genomen op de ‘kruispunten’ van je leven zoals studeren, een eerste baan, samenwonen, een huis kopen, een kind krijgen, ontslag, echtscheiding en pensionering. Dit zijn de momenten om stil te staan bij fianciële zaken zoals verzekeringen, (veranderingen in) je inkomen, je woning of pensioen. Wat moet je regelen, waaraan moet je denken en hoe weet je waar je terecht kunt voor betrouwbaar advies?
Deze website wijst je de weg naar betrouwbare informatie over je financiële zaken. Deze website is niet van een bank of commerciële organisatie, maar het is een wegwijzer naar betrouwbare informatie. Is één van de levensfasen voor jou van toepassing of heb je vragen over geldzaken zoals beleggen, lenen, sparen, of schulden? Dan kun je met de informatie, tips en hulpmiddelen die je op deze website vindt, je fianciën beter op orde krijgen. (Bron: Wijzer in geldzaken)
Staat de informatie die je zoekt niet tussen de bovenstaande links. Klik dan hier en zoek in de volledige lijst. (Bron: Wijzer in geldzaken)